11 juni 2020

Sola säkert med ekologiskt solskydd

Som svensk är vi duktiga på att leva under sommaren när vindarna är varma, havet svalkande och himlen blå. Den härliga solen förser vår kropp med behövande D-vitamin som ger oss ett glatt humör och en rikare vardag. Men tyvärr är solen inte bara positiv, de starka strålarna har även negativa effekter på vår hud. […]

Sola säkert med ekologiskt solskydd

Som svensk är vi duktiga på att leva under sommaren när vindarna är varma, havet svalkande och himlen blå. Den härliga solen förser vår kropp med behövande D-vitamin som ger oss ett glatt humör och en rikare vardag. Men tyvärr är solen inte bara positiv, de starka strålarna har även negativa effekter på vår hud. Förtidigt åldrande, rynkor och pigmenteringar är några av de negativa effekter vi kan stöta på. Går det riktigt illa kan vi även drabbas av hudcancer. Nu ger vi dig de bästa tipsen på hur du solar smart i sommar. 

Kemiskt och Fysikaliskt solskydd

I takt med att vi konsumenter har blivit allt mer upplysta av de negativa effekter våra produkter kan ha på vår miljö och omgivning har det på senare tid väckts en debatt om kemiska och fysikaliska solskydd. Vi reder ut begreppen så att du lättare kan välja rätt.

Kemiskt solskydd

Precis som det låter så består kemiskt solskydd av ämnen som skyddar din hud med en kemisk process där solens strålar omvandlas till oskadliga strålar.

+ Oftast tunnare i konsistensen än fysikaliska solskydd och kan därför upplevas som att de sjunker in i huden lättare.

Sämre för miljön då kemikalierna inte kan brytas ner utan finns istället kvar i vårt ekosystem. 

– Kan ge hormonstörande effekter på både människor och vattenlevande organismer. 

– Innehåller syntetiska ämnen, silikoner och konserveringsmedel.

– Kan skapa allergiska reaktioner på huden.

– Skadar och tar död på våra korallrev. 

Fysikaliskt solskydd

Fysikaliskt solskydd däremot består av naturliga mineralpartiklar som lägger sig som en skyddande hinna på huden och reflekterar bort UV-strålarna.

+ Bättre för miljön då ingridienserna i fysikaliska solskydd är nedbrytningsbara på ett positivare sätt. . 

+ Allergivänliga och ger inga hormonrubbande effekter.

+ Verkar direkt och du behöver inte vänta med att gå ut i solen. 

– Är ofta något rikare i konsistens och kan upplevas som svår att gå in i huden. 

Hos oss på Grön Skönhet hittar du endast de naturliga Fysikaliska solskydd som med hjälp av titandioxid avvärjer strålarna från vår hud. 

ekologiskt-solskydd-från-maria-åkerberg

UVA och UVB

Solljuset består av både UVA och UVB strålar och för att få ett fullt skydd är det viktigt att välja solkrämer med både skydd för UVA och UVB.

UVA – går djupare ner i huden och är den som kan orsaka förtidigt åldrande, rynkor och pigmentfläckar. Den ökar även risken för hudcancer.

UVB – lägger sig på huden och det är den som gör så att du kan känna dig bränd, det vill säga huden blir röd. UVB stimulerar produktionen av melanin, ämnet som gör dig brun. Även denna kan ha en bidragande effekt på hudcancer. 

SPF (Sun Protecting Factor) talar om hur stor procent av solens strålar som ändå släpps igenom. Det vill säga använder du en solkräm med SPF 10 så är det en tiondel av solens strålar som släpps igenom till din hud, om du däremot använder ett solskydd med SPF 50 är det endast en femtiondel av solens strålar som släpps igenom. Notera att SPF faktor enbart syftar till andelen UVB som släpps igenom, för att får ett brett skydd är det därför viktigt att välja ett solskydd med symbolen för UVA då solskyddet också utgöra minst en tredjedels skydd mot UVA-strålar.

Så skyddar du dig optimalt från solstrålarna 

Som nämnt innan kan exponering av solstrålar orsaka förtidigt åldrande, rynkor, pigmenteringar och hudcancer. Studier visar på att antalet fall av hudcancer nästan fördubblats under de senaste 20 åren och solen är en av de bidragande faktorn därför är det viktigt att du är solsmart. Tänk på följande:

  • Vet du om att du ska vistas i solen under dagen så smörj in dig med solkräm. Extra viktigt är det att smörja in ansiktet och speciellt om du använder aktiva serum och oljor i din hudvård. 
  • Försök att minimera vistelsen i solen mellan 11-15 då solen står som högst på himlen och är allra starkast. 
  • Vatten och sand reflekterar solens strålar så extra viktigt att vara noga med solskydd när du är på stranden. 
  • Det rekommenderas att bättra på solskyddet varannan timma eller oftare om du svettas mycket eller badar. 
  • Använd ett fysikaliskt solskydd med skydd mot både UVA och UVB.
  • Glöm inte att även skydda hår och hårbotten mot solen, ska du vara ut under en längre tid använd hatt eller keps. Ett tips är att även använda Balsamspray som ger ett skydd till dina strån.
  • Tänk på att barn under 1 år inte ska vistas i solen.
  • För äldre barn behöver du även skydda deras hud med kläder eller soldräkter och hatt. 

Ta hand om huden efter solexponering

Lika viktigt som att smörja in sig med solskydd innan du ska vistas i solen är det att smörja in huden efter solning med After Sun. Efter en dag i solen behöver huden återhämta sig, en bra after sun hjälper huden genom att svalka, lugna och förse den med behövlig fukt. Dessutom hjälper den till att bibehålla din solbränna.